Vastgoedtips Vastgoedtrends

Leidraad voor het vinden van jouw droomwoonst

09 mei 2018

De zoektocht naar een nieuwe woonst is voor velen een overweldigend avontuur. Je moet met talloze zaken rekening houden, verschillende aspecten nakijken, goed kunnen onderhandelen en jouw droom ondertussen niet uit het oog verliezen. Wij bieden je graag een handige leidraad om het vinden van jouw droomwoonst iets eenvoudiger te maken.

 

Maak uw wens concreet

Als we beginnen dromen over onze ultieme woning is dat vaak met beelden, een bepaalde stijl, kleuren en materialen en niet in concrete criteria. Toch zijn alle vastgoedplatformen erop ingesteld om u te helpen bij het vinden van uw woning op basis van een aantal criteria. Daarom is het essentieel dat u uw droom kan vertalen in een aantal concrete wensen. Wilt u 2 of 4 slaapkamers, wenst u in een bruisend centrum te wonen of toch liever op het rustige platteland, werkt u graag in de tuin of is een terras voor u voldoende? Als u uw droom kan opsplitsen in verschillende criteria, wordt uw zoektocht al heel wat makkelijker.

 

Raam uw budget

De prijs van een woning is vaak, zo niet altijd, één van de belangrijkste factoren bij het zoeken. Zorg dat je bij de start van de zoektocht duidelijk voor ogen hebt hoe jouw budget in elkaar zit. Een eerste richting die je kan uitgaan is het maken van één groot budget waarmee alles moet kunnen betaald worden gaande van de aankoopprijs tot registratierechten en mogelijke renovatiewerken. Een andere richting is deelbudgetten opmaken: een budget voor de aankoop, een voor de administratieve kosten en een voor de mogelijke renovatie- en inrichtingskosten.

 

Start met uw zoektocht

Hoe je jouw zoektocht uitvoert, verschilt van persoon tot persoon. Schuimt u alle vastgoedplatformen een voor een af of rijd u het halve land door om te koop borden te spotten? Iedereen heeft zijn voorkeur. Bij ons kantoor kan u ook altijd worden opgenomen in onze database waarin wij jouw criteria opnemen en jou contacteren indien we een woning binnen krijgen die binnen jouw wens past. Zo maak je het jezelf een heel pak makkelijker en ben je steeds op de hoogte van de nieuwste woningen.

 

Bezoeken, bieden en onderhandelen

Eens u een shortlist heeft gemaakt van woningen die aan jouw wens voldoen, is het belangrijk om de woningen te bezoeken. Op deze manier voel je zelf aan welk gevoel het huis je geeft en kan je een aantal belangrijke zaken nagaan. Tijdens het bezoek heb je ook steeds de kans om belangrijke informatie te weten te komen via de vastgoedmakelaar die het bezoek begeleidt. Zo kan u relevante documenten inkijken zoals het EPC-attest, de elektrische keuring en dergelijke meer. Heeft u de woning van uw dromen gevonden? Dan is het tijd om een bod uit te brengen! Een vastgoedmakelaar zal u steeds begeleiden hierin. Hij heeft namelijk alle informatie en kan het gesprek tussen eigenaar en kandidaat-koper vlot laten verlopen.

 

Uw droom is realiteit

Is uw bod aanvaard, de compromis en de akte getekend en de sleutel overhandigd? Dan is het tijd om er een glaasje op te klinken! De aankoop van jouw nieuwe woning is namelijk niet iets dat je veel zal doen in je leven. Het is een unieke gebeurtenis en daar mag dan ook even bij stilgestaan worden. Tevens kan je dan ook bij ons nog terecht voor verhuis-, renovatie- en verbouwwerken.

Veel succes met uw zoektocht! Wij zijn er om u te begeleiden.