Vastgoedtips

Groen wonen in de stad – voordelen en how to’s

24 april 2018

Het is geen geheim dat bomen, planten en bloemen een positief effect hebben op ons. De natuur geeft ons een gelukzalig gevoel, bevordert de gezondheid en vergroot het algemeen welzijn. Ook voor de vastgoedwaarde van uw woning of appartement zou het een positief effect hebben! Maar hoe kan je groen wonen in het centrum?

Kies de perfecte plant

Met een paar kleine ingrepen maak je een drastisch verschil van jouw binnenkoer of terras. Voor je jouw stadstuintje of –balkonnetje gaat aanplanten, is het wel belangrijk om jezelf af te vragen hoeveel tijd en energie je hierin wilt investeren. Wordt het voor jou een heus project, dan kan je voor planten gaan die veel onderhoud vragen. Wil je eerder een mooi tuintje of balkon waar je geen moeite in moet steken, ga dan voor planten die een groot overlevingsinstinct hebben. Een tweede belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden is de hoeveelheid zonlicht en water jouw planten nodig hebben. Het aantal uren zon in jouw tuintje of op jouw balkon zal mede-bepalen welke planten voor jou geschikt zijn.

Vergeet de muur niet

Een groenmuur is in en producenten hebben het afgelopen jaar een mooi aanbod gecreëerd aan muurpotjes en plantjes. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale bloempotjes die je kan vastmaken aan de regenpijp of heb je vaasjes die in koordjes omhoog kunnen gehangen worden. Het is toch namelijk zoveel mooier om ook wat groen aan de muur te zien in plaats van een balkon dat vol bloembakken staat?

Vergeet het dak niet

Heb je vanuit jouw woning uitzicht op daken van garages of andere appartementsgebouwen? Waarom niet eens gaan praten met de eigenaars en vragen of het dak kan omgezet worden in een groendak? Niet alleen heeft dit voordelen voor jouw uitzicht, de meeste steden bieden er ook nog eens een premie voor aan!

Maak een stadsmoestuin

Een stadstuintje of –balkonnetje hoeft niet alleen mooi zijn om naar te kijken, het kan je ook nog iets opleveren! Ben je een fan van je eigen groentjes te kweken? Waarom dan niet een minimoestuintje aanleggen… Dit kan je ofwel doen op een stukje van de vloer van jouw tuintje of balkon maar tegenwoordig bestaan er ook al verticale systemen die je toelaten om één van jouw muren om te bouwen naar een ware groentekwekerij!

Niet alleen jij zal kunnen genieten van jouw groene omgeving maar ook de stad zal je dankbaar zijn. Het is namelijk zo dat je met een groene stad meer mensen aantrekt, een natuurlijke buffer voor wateroverlast inbouwt én voor verkoeling zorgt!