Wetgeving & financiën

Nieuwe wetgeving overstroomgevoelige gebieden

02 maart 2023

In België is het sinds 2013 verplicht voor verkopers om geïnteresseerde kopers te informeren over de overstromingsgevoeligheid van een woning. Dit geldt ook voor alle gronden (zowel bouwgrond als natuurgebied) en eveneens voor huurcontracten afgesloten voor langer dan 9 jaar. In januari 2023 is deze informatieplicht gewijzigd en uitgebreid.
Er worden nu drie mogelijke overstromingsbronnen geïdentificeerd, namelijk

  1. kustoverstroming,
  2. overstroming vanuit waterlopen,
  3. overstroming door intense neerslag.

Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen het overstromingsrisico voor het perceel en de woning zelf.

Zicht op overstromingsrisico’s

Om het overstromingsrisico in kaart te brengen worden er nu twee scores opgemaakt: de G-score voor het gebouw en de P-score voor het perceel. Het gebouw en het perceel krijgen elk een score toegekend op dezelfde schaal van A tot D. Een score A betekent dat er geen overstromingsrisico is, terwijl scores B en C wijzen op een kleine kans op overstromingen. Woningen of percelen met score D hebben een middelgroot overstromingsrisico.

Wie enkele jaren geleden een woning heeft gekocht en intussen renovaties heeft uitgevoerd om het overstromingsrisico te verminderen, kan een expert uitnodigen om een nieuwe G-score en P-score te bepalen voor de woning. Hierdoor kan het overstromingsattest gunstiger uitvallen.

Huren of kopen in overstroomgevoelig gebied

Als je een woning wilt kopen of huren in een overstroomgevoelig gebied, kun je zelf online raadplegen of de woning in zo’n gebied ligt. Hiervoor heb je alleen het perceelnummer van de woning nodig. De kaarten met de scores voor overstromingsrisico’s zijn te vinden op de website waterinfo.be/watertoets.

Hoewel het nog steeds mogelijk is om een woning in een overstromingsgevoelig gebied te kopen of huren, kan dit wel gevolgen hebben voor de bouwvoorschriften en de brandverzekering. De overheid kan bijvoorbeeld strenge bouwvoorschriften opleggen of het bouwproject zelfs niet toestaan. Bovendien zal de brandverzekering voor een woning in een overstromingsgevoelig gebied duurder uitvallen, waardoor je mogelijk een hogere brandverzekeringspremie moet betalen of een hogere franchise moet vastleggen.

Advies nodig op vlak van jouw huidige of volgende woning?

Onze ervaring en expertise zorgen ervoor dat uw vastgoedavontuur naar wens verloopt en vooral succesvol eindigt. U vertelt ons waar u naar op zoek bent en wij doen de rest. Via een open dialoog en wederzijdse transparantie brengen wij graag uw vastgoedwens in vervulling.

Of u nu wenst te verkopen, verhuren, kopen, huren, u wilt advies, een luisterend oor of specifieke expertise, wij zijn er voor u, elke dag. Vragen of meer info nodig? Neem zeker eens contact op.