Wetgeving & financiën

Uniform keurmerk voor studentenkamers vanaf 2024

31 maart 2023

Vanaf januari 2024 zal er één uniform Vlaams kotlabel zijn voor studentenhuisvesting, wat de veiligheid en kwaliteit van het aanbod volgens Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) zal verhogen.

Vanaf dan wordt er in België een uniform ‘kotlabel‘ geïntroduceerd voor studentenaccommodaties, met als doel de veiligheid en kwaliteit te verbeteren. Hoewel sommige studentensteden zoals Antwerpen en Leuven al kotlabels hebben, variëren de criteria van stad tot stad en hebben sommige steden helemaal geen kotlabels. Het gestandaardiseerde label wordt geïntroduceerd door Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) in samenwerking met verschillende universiteiten, steden en de Vlaamse Vereniging van Studenten, en zal studenten in staat stellen accommodatie-opties gemakkelijk te vergelijken.

Criteria voor leefomstandigheden en brandveiligheid

Het label wordt toegekend aan studentenaccommodaties die voldoen aan minimale criteria voor leefomstandigheden en brandveiligheid, en die voldoen aan stedenbouwkundige voorschriften. Lokale autoriteiten of inspecteurs zullen op naleving controleren, hoewel on-site inspecties niet altijd nodig zijn. Veel gemeenten vereisen al een conformiteitscertificaat voor huurwoningen, dat verifieert dat aan minimale normen, zoals het hebben van een wastafel met warm stromend water, wordt voldaan. Alle noodzakelijke documenten worden digitaal verstrekt om de verwerking te vergemakkelijken.

Studentenflats en koten krijgen een keurmerkBestaande kotlabels, zoals die in Leuven, kunnen worden overgenomen, maar het doel is om ze uiteindelijk uit te faseren ten gunste van een uniform kotlabel. Het nieuwe label zal geen letter- of kleurcodes bevatten, maar zal in plaats daarvan aangeven of een accommodatie al dan niet aan de criteria voldoet. Studenten zullen een lijst van gelabelde accommodaties in een specifiek gebied kunnen vinden op een speciale website.

Geleidelijke verplichting van het label

Het label zal aanvankelijk niet verplicht zijn om verstoringen op de woningmarkt te voorkomen. De Vlaamse overheid geeft de voorkeur aan geleidelijke veranderingen op de woningmarkt. Verhuurders van accommodaties die aan de criteria voldoen, zullen echter verplicht zijn om hun eigendommen te registreren en te openbaren, zelfs als ze geen label willen. Volgens de vastgoedexperten van HOMIÉS zal het label de prijzen waarschijnlijk niet verhogen, omdat de vraag het aanbod nog steeds zal overtreffen. De introductie van een kotlabel kan verhuurders aanmoedigen om de kwaliteit van hun accommodaties te verbeteren, waardoor de woningmarkt meer concurrerend wordt.

Advies nodig op vlak van jouw huidige of volgende woning?

Onze ervaring en expertise zorgen ervoor dat uw vastgoedavontuur naar wens verloopt en vooral succesvol eindigt. U vertelt ons waar u naar op zoek bent en wij doen de rest. Via een open dialoog en wederzijdse transparantie brengen wij graag uw vastgoedwens in vervulling.

Of u nu wenst te verkopen, verhuren, kopen, huren, u wilt advies, een luisterend oor of specifieke expertise, wij zijn er voor u, elke dag. Vragen of meer info nodig? Neem zeker eens contact op.