Vastgoedtips

Uw woning waarderen: hoe gebeurt het?

19 oktober 2018

Als u eraan denkt uw woning te verkopen, is het steevast een goed idee om als allereerste stap een waardebepaling te laten uitvoeren door een expert ter zake. Een correcte schatting van uw woonst zal u immers een correct beeld geven van zowel het budget voor uw nieuwe woning als de plus- en minpunten van uw huidige woning. Een expert zal namelijk door de kennis die hij heeft met meerdere facetten kunnen rekening houden waardoor u een realistische schatting kan verwachten.

Een kritische kijk

Eigenaars zullen hun eigen woning in de meeste gevallen net iets hoger inschatten dan de kopende markt. Dit is zeer logisch omdat eigenaars meestal ook een emotionele band met hun woning hebben. Het voordeel van het inschakelen van een expert is net dat hij de woning objectief zal bekijken en een mooi overzicht kan geven van de plus- en minpunten van uw woning. Met een objectieve blik op de structuur van de woning, de verschillende ruimtes en de afwerking, is het veel makkelijker om een correcte inschatting te maken. Een expert zal ook steeds door de ogen van een kandidaat-koper de woning bekijken waardoor zijn mening des te meer waardevol wordt.

Aanpassingen: ja of neen

Sommige eigenaars zullen het zinvol vinden om nog een aantal verbeteringswerkjes in hun woning uit te voeren alvorens het te koop aan te bieden. Denk maar aan het schilderen van een kamer, het afwerken van een keuken of badkamer of werkjes die de energieprestatie van de woning kunnen verbeteren. Een expert kan ook hierbij hulp bieden. Hij zal kunnen zeggen welke aanpassingen al dan niet waardevol kunnen zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je de nodige werken nog kan uitvoeren om de waarde van jouw woning te optimaliseren en geen geld uit te geven aan werken die geen meerwaarde betekenen. 

De huidige vastgoedmarkt

Een derde aspect dat zeker in rekening moet gebracht worden bij het waarderen van een woning is uiteraard de huidige vastgoedmarkt. Een expert zal zeer veel kennis hebben over de huidige vastgoedmarkt, de gangbare prijzen en andere factoren. De nodige expertise hieromtrent geldt zowel voor de nationale tendensen van de vastgoedmarkt maar evenzeer ook voor de regio waarin het huis zich bevindt. Sommige wijken zullen namelijk meer gegeerd zijn dan anderen maar ook verbindingswegen en openbaar vervoer in de nabijheid zullen een zekere invloed hebben op de waardebepaling.

Resultaat

Na het plaatsbezoek en het marktonderzoek, zal een degelijke expert steeds een verslag uitschrijven. Dit verslag zal inzicht bieden in de factoren die de waardebepaling hebben gevormd om uiteindelijk tot een prijs voor de woning te komen. Dit kan jou helpen om in samenspraak met de expert een strategie voor de verkoop van jouw woning uit te denken en de best mogelijke prijs te bekomen.